DAN ALPSKE KONVENCIJE V MOJSTRANI SE JE USPEŠNO ZAKLJUČIL

DAN ALPSKE KONVENCIJE V MOJSTRANI SE JE USPEŠNO ZAKLJUČIL

Torek, 02. julij 2013
Mojstrana, 29. junij 2013 - Na zadnjo junijsko soboto so v Mojstrani že četrto leto zapored pripravili Dan Alpske konvencije. Konvencije so se v imenu Občine Idrija udeležili predstavniki Centra za idrijsko dediščino, ki so udeležencem predstavili Geopark Idrija in druge produkte idrijskega turizma, in predstavniki Antonijevega rova.

Alpska konvencija je prva mednarodna pogodba na svetu, ki ureja gorsko območje. Sklenile so jo države Alpskega loka: Avstrija, Francija, Italija, Kneževina Monako, Liechtenstein, Nemčija, Slovenija in Švica ter Evropska skupnost. Pomeni skupno odgovornost in skupno strategijo za sožitje med varovanjem narave in gospodarjenjem z njenimi viri. Z dnevom Alpske konvencije želijo organizatorji opozoriti na občutljiv alpski prostor, predstaviti pomen Alpske konvencije in posebnosti alpskih dolin, pomen ohranjanja narave in kulturne dediščine ter spodbuditi obiskovalce, da alpske doline obiskujejo na okolju prijazen način.

Prireditev, ki jo v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo in prostor ter stalnim sekretariatom Alpske konvencije organizirajo Planinsko društvo Dovje-Mojstrana, Triglavski narodni park, Planinska zveza Slovenije, CIPRA Slovenija, Slovenski planinski muzej in Hiša pr' Katr, se je začela že v petek zvečer s filmskim večerom pred Slovenskim planinskim muzejem. 

Osrednji dogodek pa je potekal v soboto, ko so organizatorji pripravili rekreativno kolesarjenje iz Mojstrane v Radovno in Krmo, pohod do Pocarjeve domačije in bogat spremljevalni kulturni program pri Slovenskem planinskem muzeju, v katerem so sodelovali: godčevska skupina "Kanomeljske punce", članice Društva idrijskih klekljaric, folklorna skupina KUD Jaka Rabič, pevski zbor Monte Canin iz Rezije in folklorna skupina Krems iz Narodnega parka Nockberge. Poleg domačinov in Idrije je na stojnicah turistično ponudbo predstavilo tudi Posočje in Narodni park Nockberge iz avstrijske Koroške. 

Na konvenciji so predstavniki Občine Idrija uspešno predstavili naravne in kulturne posebnosti idrijskega območja in njegovo turistično ponudbo, kar bo pripomoglo k večji  prepoznavnosti idrijskega območja in še večjemu turističnemu obisku Idrije v prihajajočih mesecih.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

4 / 18 °C

7 / 12 °C

8 / 10 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija