Razgledišča

Geopark Idrija se nahaja na stiku alpskega in dinarskega sveta. Sestavljajo ga visok planotast kraški svet, v katerega so reke in potoki urezali strme in globoke doline in grape. Četrtino območja geoparka obsega višjeležeči uravnan planotast svet.

Iznad planotastega sveta se dvigujejo vrhovi, ki nam ob lepem vremenu ponujajo poglede od Jadrana pa do Triglava. Najvišji vrh v Geoparku Idrija je Javornik (1241 m), del hribovite verige, ki na jugu obroblja Geopark Idrija. Na nekaterih vrhovih so domačini postavili razgledne stolpe.

Javornik

Javornik je s 1241 m nad.viš. najvišji vrh v Geoparku  Idrija. V višjih legah južnih pobočjih so fragmentarno ohranjena suha travišča z montansko floro,  je območje divjega petelina. Pod vrhom se nahaja Pirnatova planinska koča.

Razgledni stolp na Javorniku Žig na Hudourniku_MK

Hudournik

Razgledišče na robu Vojskarske planote, rastišče endemičnih in zavarovanih rastlinskih vrst (Primula carniolica).

Pri Gnezdu (Pr'kolu)

Razgledna točka na Julijske in Kamniške Alpe ter Karavanke. V bližini je postavljena spominska tabla borcem in borkam ter delavcem v partizanski bolnici Pavla.

Vodonos

Razgledna točka na celotno dolino Zg. Idrijce - na Bedrovo grapo, Kramaršco, Mrzlo rupo do Črnovrške planote, Javornik.

Pogled proti Idrijskemu logu - Vodonos_MK

Hleviška planina

Razgled  na Idrijski Log z Javornikom, pogled na celotno severno obrobje Trnovskega gozda v ozadju ter dolino Idrijce (Lajšt) in Belce. Severna pobočja imenovana Slanice porašča bukov gozd, mestoma so rastišča tise. Mesto, kjer uspevajo endemične in zaščitene rastlinske vrste (Primula carniolica, Rhododendron  hirsutum).

Vreme

PON
TOR
SRE

/ °C

/ °C

/ °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija