Arheološka dediščina

Arheološka najdišča v območju pričajo o življenju na tem območju tudi v prazgodovini, veliko pred odkritjem živega srebra.

Gradišče Jelenšek, Godovič

Status: Spomenik lokalnega pomena 

Prazgodovinska naselbina, železnodobna metropola. Na severni strani gradišča raziskano grobišče iz mlajše  železne dobe. Prazgodovinsko gradišče z dobro ohranjenim obrambnim sistemom. Hrib Jelenšek leži severno od vasi Godovič.

 

Ledine: Arheološko najdišče Stari grič

Potencialno prazgodovinsko in rimskodobno najdišče - naselbina. Dominantna lega nad staro potjo iz doline Idrijce na Mrzli Vrh. Območje leži severovzhodno nad domačijo Kladnik in severozahodno od vasi Ledine.

 

Ledine: Arheološko območje Gradišče

Prazgodovinsko gradišče ali rimskodobna postojanka. Po nekaterih virih slovansko svetišče. Najdena sta bila rimski nož in rimski srp. Območje leži na vzpetini Gradišče, zahodno od vasi Ledine in severno od Pečniških mlinov.

 

Vojsko: Arheološko najdišče Drviše - Habe

Ostanki rimskega zapornega zidu, ki je zapiral prehod iz doline Idrijce v dolino Trebuše-je del julijsko-alpskega poznoantičnega obrambnega sistema. Arheološko nahajališče je na planoti nad izvirom reke Idrijce, v Mrzli rupi, v okolici domačije Habe pod Vojskim.

Vreme

PON
TOR
SRE

/ °C

/ °C

/ °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija