Vojna zgodovina

Politične in družbene spremembe so pustile svoj pečat na objektih nepremične dediščine na Idrijskem. Še posebej v času prve in druge svetovne vojne, iz katerih danes ostajajo vojaške poti, obmejne utrdbe, grobišča, itd. in nas opominjajo na bolečo bližnjo preteklost.

Ohranjene so:

- Partizanska tiskarna Slovenija, Vojsko

- Grobišče na Vojščici

- Utrdbe in bunkerji pri Šebaljskem bajerju, Godovič

 

Partizanska tiskarna Slovenija, Vojsko

Status: Spomenik lokalnega pomena 

Sklop lesenih barak za kuhinjo, strojnico, stavnico in knjigoveznico. Zgrajene leta 1944. Tiskarna ima svojo elektrarno. V osmih mesecih delovanja, v času vojne je Tiskarna Slovenija natisnila 313 različnih tiskov v več kot 1,3 milijona izvodih.  Edini tiskani dnevni časopis kakega odporniškega gibanja v Evropi – Partizanski dnevnik.

Partizanska tiskarna Slovenija Grobišče na Vojščici

Grobišče na Vojščici

Status: Spomenik lokalnega pomena 

Pokopališče je obdano z nizkim zidom in ima nagrobne kamne v obliki svinčenk. Na svinčenkah so imena pokopanih. Pred pokopališčem je kamnit obelisk z vklesanim posvetilom.

Utrdbe in bunkerji pri Šebaljskem bajerju, Godovič

Status:/ 

Sledi italijanske okupacije po 1. svetovni vojni, ko so italijanski vojaki utrjevali rapalsko mejo z gradnjo kavern oz. bunkerjev, ki naj bi služili za obrambo v spopadih z jugoslovansko vojsko. Nikdar niso služli svojemu namenu, saj do spopada ni prišlo. Ohranjena je trasa poljske železnice Logatec- Idrija-Trebuša (Feldbahn).

Vreme

PON
TOR
SRE

/ °C

/ °C

/ °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija