Center za obiskovalce


V UNESCO globalnem geoparku Idrija smo uredili Center za obiskovalce Geoparka Idrija s stalno razstavo, kjer se geologija prepleta z naravno in kulturno dediščino. Obiskovalci skozi različne grafične, video, zvočne, besedilne in interaktivne prikaze spoznavajo alpski in predalpski prostor, naravnogeografske značilnosti pokrajine, nastajanje reliefa in druge pojave ter soodvisnost med življenjem ljudi in reliefom, podnebjem, prstjo, vodovjem.

Po razstavi "Zapisano v kamninah" se lahko sprehodite VIRTUALNO

 

NASLOV:

TIC Idrija (Center za obiskovalce Geoparka Idrija)

Prelovčeva 5

5280 Idrija


ZGIBANKA Centra za obiskovalce  TUKAJ

 

URNIK odprtja razstave in TIC-a Idrija (do nadalnjega)

ponedeljek-sobota:

od 9.00 do 16.00

 

nedelja in prazniki:

zaprto

 

CENIK

POPUST *

50% na samostojne oglede

10% na vodene oglede za skupine

(*Popust velja od 24. 8. 2020)


Zemlja je živ planet.

S svojim delovanjem v notranjosti ter s procesi na površju

ustvarja okolje, kateremu se prilagaja ves živi svet.

Vabimo vas, da na sprehodu skozi geološko zgodovino spoznate procese,

ki so in še vedno soustvarjajo

podobo planeta Zemlja in s tem tudi Idrijskega. 

Center za obiskovalce je nastal v okviru mednarodnega Interreg projekta Danube GeoTour, kot prostor geointerpretacije v Geoparku Idrija. Interpretacija geološke dediščine je bila ena izmed vodilnih tem in aktivnosti projekta, kar je vodilo k oblikovanju novih geoproduktov in prostorov za geointerpretacijo, ki temeljijo na unikatni naravni in kulturni dediščini v državah partnerskih organizacij.

Geointerpretacija (interpretacija geološke dediščine) je zahtevna, saj geologija zajema teme, ki so pogosto izziv za poljudno razlago. V Geoparku Idrija smo za osnovo stalne razstave v Centru za obiskovalce izbrali področje tektonike z njeno pomembno vlogo pri oblikovanju lokalne morfologije z nahajališčem živosrebrove rude. Tektonski pojavi, med katerimi je na Idrijskem najpomembnejši Idrijski prelom, so pomembno vplivali na okoliške kamnine, prst, naravo, pokrajino in posledično na zgodovino, način življenja in karakter tukajšnjih prebivalcev. To je tudi vodilna nit nove stalne razstave, ki je namenjena vsem generacijam in je odlično izhodišče za ogled drugih znamenitosti in tematskih poti v Geoparku Idrija.

Grape in grebeni, uravnane kraške planote ter razgledni vrhovi,

ki se dvigajo iznad njih, dajejo območju značilno podobo.

Pokrajino zaznamuje prehod iz Dinarskega v Alpski svet.

V Centru za obiskovalce Idrija so poleg geološke zgodovine in procesov, ki soustvarjajo naš planet predstavljene kamnine in fosili, živalstvo in rastlinstvo geoparka, kraški svet s svojimi pojavi in kulturne značilnosti Idrije ter slikovitega idrijskega podeželja. S celostno predstavitvijo našega območja želimo obiskovalcem strnjeno prikazati vse vidike Geoparka Idrija in jih navdihniti za nadaljnje potepanje in raziskovanje čudovitih kotičkov Idrijskega - v mestu, na podeželju in v neokrnjeni naravi.

Vreme

PON
TOR
SRE

/ °C

/ °C

/ °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija