ZAVRATEC

Zavratec, Foto: Mojca Gorjup Kavčič

 

Sredi valujoče pokrajine, na nadmorski višini okrog 720 m stoji stara rovtarska vas Zavratec - kmečko naselje, kjer mnoge trdne hiše krasijo umetelno klesani portali. Naselje ima lepo lego na manjši zakraseli planoti, ki jo obdajajo hudourniške grape Črne, Jakopnika in Sovre.


Vas leži ob stari tovorni poti ki je povezovala Primorsko  - Trst in notranjost preko Poljanske doline s Škofjo Loko. Planota z vodnim izvirom, ograjena z griči in obložena z rodovitno zemljo, je bila zelo vabljiv in primeren kraj za postajališče tovornikov. To postajališče je gotovo privabilo nekatere ljudi, da so se tu za stalno naselili.  


Zgodovinar Unrest omenja ime Zavratec že leta 1475, kot vas ki leži za ''vodo Sovro''. Kot prvi pisni dokument, v katerem je zapisana vas Zavratec, je urbar Loškega gospostva iz leta 1500, kjer je imenovan s staro obliko imena ''Czabratza'' – Zavraca. Sicer pa zgodovinar Dr. Pavle Blaznik domneva, da je vas Zavratec spadala že pod prvo kolonizacijo Poljanske doline – to je v štirinajsto stoletje, torej je takrat že obstajala.


Kot za večina krajev ne vemo izvora njihovega imena, tudi ime Zavratec nima zanesljive razlage. Ljudsko izročilo pove, da naj bi ime izviralo iz besed ''za vrati''. Pod Zavratcem na stari tovorni poti leži ozek skalnati prehod, ki naj bi tvoril nekakšna vrata, vendar ta prehod je naredila človeška roka, zaradi lažjega prehoda. Ker se pod Zavratcem konča ravninski svet in se nadaljuje skalovito pobočje, bi lahko ta celoten prehod imenovali tudi vrata. Tretja možna razlaga pa je v zvezi z besedo Sovra. Sovra je staro ime za reko Soro, Sovra je tudi vas ob reki Sori višje od Žirov, Zavratec leži nad reko Soro – Sovro – ime vasi Sovrac – Zavrac – Zavratec.      


V sredini vasi se razprostirajo njive, sadovnjaki in travniki  Rupnikove ravni in Mlak okrog katerih se pno najstarejše domačije vasi s cerkvijo ter nekaj novejših stavb. Z Zavratca se nudijo širni razgledi čez predalpsko hribovje (Blegoš) vse do Triglava, Karavank in Kamniških Alp. Na Južno stran se vzpenja hribovje Mravljiše (865 m), razvodnica med Jadranskim in Črnim morjem. Okolica je danes nadvse primerna za sprehode in krajše planinske pohode. Vas odlikujejo tudi štiri lepo obnovljene kapelice ob katerih vsako leto, na praznik telovega, vije procesija z banderami. Zavratec ima tudi še svojo podružnično šolo in gasilski dom s prostori KS.

Vreme

PET
SOB
NED

-1 / 12 °C

-2 / 12 °C

4 / 9 °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija