17 Godovič - po sledeh pradavnine

Izhodišče: Center Godoviča

Dolžina: 4 km

Čas hoje: 2 h

Zahtevnost: nezahtevna

Višinska razlika: 54,2 m

Zemljevid in vodnik:

Ko se povzpnete iz soteske Zale na rob Godoviškega podolja, se vam odpre popolnoma nov svet. Preseneti vas pogled na razgibano pokrajino, vpeto med Okroglico in Jelenšek.  Sredi travnikov leži vas Godovič. V središču vasi je cerkvica  sv. Urbana, pred katero stoji spomenik pomembnemu slovenskemu duhovniku Vinku Kobalu.
Iz urejenega parkirišča se dvignete čez hrib v zaselek Šebalk. Samo še sto metrov in že ste pri manjši umetni zajezitvi Šebalski bajer, ki služi kot prijetni rekreacijski prostor, v poletnem času je primeren za kopanje, občasno pa je tudi prizorišče poletnih družabnih prireditev.
Nadaljujete mimo že delno porušene italijanske kasarne (Kaposaldo), ki si jo je vredno ogledati. 
Ob poti naletite tudi na ostanke nekdanje ozkotirne železnice „feldban“ in dveh železniških predorov. Skozi prvega, krajšega, se vozimo še danes, drugi skoraj 300 metrski pa je ostal nedokončan  in je prava tehnična znamenitost, vredna ogleda.
Pot nadaljujete po stari makadamski cesti, nato pa se spustite do še enega bisera igrive narave. V vsej svoji posebnosti se prikaže "kačja smreka ", ki z  dolgimi in vitkimi vejicami  na poseben način kraljuje v objemu čisto navadnih smrek. Zaradi njene posebne oblike je bila leta 1987 vpisana na seznam naravnih spomenikov.
Polni prijetnih vtisov se spustite do zaselka Na Logu, prečkate cesto Idrija - Godovič ter zavijete na položno pot proti središču vasi.

Ob daljši poti vam priporočamo še obisk dveh znamenitosti, ki sta nekoliko odmaknjeni, zaključujeta pa bogastvo zgodovinske zapuščine tega kraja. Na Jelenšku (817 m) so ostanki prazgodovinskega naselja z arheološkimi najdbami, starimi več kot 2500 let. V grobovih so našli krogle, bojne sekire in meče iz brona. Danes je teren poraščen in samo ostro oko arheologa še vedno vidi terase in izravnave. 
Na planotasti ravnici blizu kmetije  Pesek so ohranjeni odtisi dvonogega zgornjetriasnega kuščarja - dinozavra. Šest zanimivih odtisov v kamnu nam pove, da se je po nekdanji morski obali sprehajal dvonožni plazilec in v mehkem blatu pusti odtise nog. Od kuščarjevega sprehoda po priobalnem blatu, ki je danes spremenjen v trden dolomit, je preteklo vsaj 200 milijonov let. Pot nadaljujete do glavne ceste in se skozi Ivanje Doline vrnete v Godovič. Za  ta  ogled boste hodili še dodatno uro in pol po lepo urejeni poti, predstavitev našega kraja pa bo s tem  res popolna.

Vreme

PET
SOB
NED

15 / 32 °C

16 / 31 °C

14 / 27 °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija