14 Vrsnik - sončna razgledna pot

Izza dveh mogočnih lip sramežljivo kuka Cerkev sv. Tomaža (Foto: Geopark Idrija)

 

Izhodišče: Križišče pred Gorenjim Vrsnikom

Dolžina: 4 km

Čas kolesarjenja: 30 min

Zahtevnost: nezahtevna

Višinska razlika: 55,7 m

Zemljevid in vodnik: Geopark Idrija – Doživetje naravne in kulturne dediščine 1:50.000

 

Vrsnik je sončen otok, ki ga z ostalim Ledinskim svetom povezuje le ozek greben. Ves njegov rob se strmo spušča v grape Osojnice, Poljanske Sore in Žirovnice. Danes mejni otoček med Idrijskim in Cerkljanskim hribovjem je nekoč pripadal Žirovski fari.

Gorenji Vrsnik (Foto: Geopark Idrija)

Prvi zapisi o poseljenosti segajo v 13. stoletje. Zelo primeren čas obiska je zgodaj spomladi, ko žafrani vijoličasto obarvajo senožeti. Sončen prostorček lahko dodobra spoznate, če zakrožite po celi planoti. Po poti, ki vodi z Govejka, nato najprej skozi Gorenji Vrstnik in nato proti Spodnjem Vrsniku, se povzpnete do najvišje točke planote -  »utrjenega« Vidica. Na blagi vzpetini sredi valovitega polja vas pričaka Cerkvica sv. Tomaža, ki jo varujeta  dve mogočni lipi. Presenetil vas bo razgled na Triglav in Kamniško-savinjske Alpe. Iz Spodnjega Vrsnika se vrnite na izhodišče.

Cerkev sv. TomažaCerkev sv. Tomaža (Foto: Geopark Idrija)

 

Ker je bilo pohajkovanje oz. kolesarjenje  kratko, ga po želji podaljšate še po sosednjih obmejnih poteh. Malo stran od krožne poti vas bo presenetil svet Drag s svojo posebnostjo. Neznačilen močvirnat svet vas bo sprejel, poln ognjeno oranžnih trav, belih brez in živahnih kaluž. Slikovit in umirjen sprehod po koščku sveta, ki nam priča o tem, kako je voda v vseh svojih oblikah pomembna pri oblikovanju pokrajine.

Spomenik padlim borcem pri Cerkvi sv. Tomaža (Foto: Geopark Idrija)


Prijetna pot vas vodi na začetek poti (Foto: Geopark Idrija)

Vreme

TOR
SRE
ČET

19 / 32 °C

21 / 33 °C

19 / 31 °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija