12 Planotast svet Ledin, razpet med Primorsko in Gorenjsko

 

 

Izhodišče: Ledinsko Razpotje

Dolžina: 6,8 km

Čas hoje: 3 h 30 min

Zahtevnost: zahtevna

Višinska razlika: 252,9 m

Zemljevid in vodnik: Geopark Idrija – Doživetje naravne in kulturne dediščine 1:50.000

 

Iz Spodnje Idrije se na Ledinsko planoto  povzpne strma, a slikovita cesta, ki povezuje Idrijsko s Poljansko dolino. Prostrana planota nudi prijetne sprehode in razglede, zložne poti so primerne tudi za kolesarjenje in ježo. Pot je označena z rumenimi puščicami in številko poti – 12.

Izhodiščna točka za krožno pot je Ledinsko Razpotje.  Le nekaj sto metrov od začetne točke,  se pot previje na ledinsko stran. Preval, je znana razvodnica med Jadranskim in Črnim morjem, lokalno pa med Idrijco in Žirovnico - pritokom Poljanske Sore, je zaznamovan z dvema lipama ter kapelico med njima. 

Lipi na prevalu med Idrijskim in Ledinskim (Foto:Geopark Idrija)

 

...in kapelica med njima... (Foto: Geopark Idrija)

 

Pričenja se na oko neizrazit kraški svet v laporastih apnencih zg. skitske starosti z značilnimi suhimi dolinicami, rupami in številnimi občasnimi ponikvami. Med košenicami, travniki in polji vas vodi cesta do Ledin. Tik pred vasjo se na levi strani ceste odpira, žal težko dostopna (zato si jo oglejte le od daleč), več sto metrov dolga vodna in v zadnjem delu kapniška Ledinska jama.

Ledine so starožitna vas in nedvomno sodijo med najlepše vasi na Idrijskem. Prva pisna omemba Ledin je zabeležena že davnega leta 1063. Zgodovinsko izročilo teh krajev pa sega veliko dlje v preteklost. Na Turistični kmetiji Pr' Jureč vam priporočamo ogled  razstave starega kmečkega orodja.

Pot nadaljujete naprej proti kmetiji Fojda. Geološko se še vedno nahajate v obdobju zg. skita. Kamnina, ki predstavlja to geološko obdobje je tu sivi laporasti apnenec, v katerem je ob cesti malo naprej od Ledin možno videti ostanke lezenja, t.i. ihnofosile. Ni še raziskano, za katerim organizmom so ostale te sledi, ki so bile kasneje fosilizirane. Je pa zanimivo, da se kot fosil lahko ohranijo tudi sledovi lezenja.

Sledi lazenja - ihnofosili (Foto: Geopark Idrija)

Nad Ledinami se pneta dva obiska vredna hriba. Zahodno od vasi se povzpnete na Gradišče (998 m), ki  je bilo naseljeno že v prazgodovini in antiki, domnevno je bilo tam tudi staroslovansko svetišče. Vrh je danes poraščen, čas pa je prekril vse sledove preteklosti. Na drugo strani leži Trepalova Sivka (969 m).

Lepih pogledov pa ne ponujajo le okoliški hribi. Odpirajo se tudi s same pohodne poti. Tako vas na poti nad kmetijo Kladnik pričaka čudovit razgled na Jelenk, Krnice, sotesko v Govšku, ki je z grebenom ločena od doline Kanomlje, nad katero se vzpne Vojsko in Trnovski gozd v ozadju (našteto od leve proti desni).

Pogled na Jelenk, Krnice, Govšk, dolino Kanomljice in Vojsko ter Trnovski gozd v ozadju (Foto: Geopark Idrija)

Tu se s ceste usmerimo levo po vrhu. Markirana pot se po severni strani Gradišča spusti do kmetije Šnita. Nad kamnolomom zavijte desno na stezo, ki se na vrhu usmeri zopet desno na električnim stebrom. Pozornost tu ne bo odveč.

Včasih je pot od Šnita peljala vse do Pečnika. Danes pa je pot žal nedostopna zaradi žledoloma 2014. Tako se od Šnita proti Pečniku odpravite kar po lokalni asfaltirani cesti.

Če si želite ogledati »Pečniške malne« v Pečniški grapi, se do njih lahko spustite tudi iz zaselka Pečnik. Pravi »zaselek« mlinov in spremljajočih stavb je nastal v okolici močnih kraških izvirov. Danes so nekdaj mogočne stavbe opuščene in propadajo.

Pečniški malni (Foto: Geopark Idrija)

Pečniški malni (Foto: Geopark Idrija)

Še željni hoje lahko zavijete tudi na pot št. 11 – Romarsko pot, ki vas od Pečniških malnov pelje v Spodnjo Idrijo. Le streljaj od mlinov se pri domačiji v Žorgovšah odpre lep razgled na Spodnjo Idrijo. Na poti proti dolini pa stoji  Marijina kapelica, ob kateri so se nekoč ustavljali Ledinci, ko so romali k Mariji na Skalci v Spodnjo Idrijo.

Če si želite na začetek poti pot Ledinah, se vrnite nazaj v Pečnik, od kjer po asfaltirani cesti čez približno 15 minut prispete na izhodišče poti.

 

 
Vreme

PET
SOB
NED

15 / 32 °C

16 / 31 °C

14 / 27 °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija