IDRIJSKE KRNICE

Foto: Andrija Majsen

IDRIJSKE KRNICE so razprostrta hribovska vas na nadmorski višini med 850 in 1106 metri, ki se razprostira med dvema dolinama. Iz različnih razglednih točk se pogled odpira na S proti Julijskim Alpam, Z proti vasema Jagršče in Šebrelje, JZ pa meji krniška planota nad hudourniško dolino reke Kanomljice.  Globoko pod Masorami teče reka Idrijca, ob kateri vijuga cesta, imenovana tudi Keltika, ki povezuje zgornje Posočje z osrednjo Slovenijo.

Krajevna skupnost Krnice-Masore šteje nekaj več kot 250 prebivalcev, obsega pa dva različna kraja, Idrijske Krnice in Masore, ki se med seboj razlikujeta predvsem po geografski legi in pripadata trem župnijam (Sp. Idrija, Otalež, Jagršče).

Vas Idrijske Krnice ima danes dobrih 140 prebivalcev in je tipično razloženo hribovsko naselje. Ponaša se z urejenimi domovanji, med katerimi je nekaj trdnih in posodobljenih kmetij. Domačini se ob obdelovanju zemlje posvečajo živinoreji, gozdarstvu ter se večinoma zaposlujejo v dolini. Na planoti so se ohranile vrednote kmečkega dela in življenja, živa vaška skupnost ter medsosedska pomoč.

Na strmih bregovih Masor še samevajo posamične kmetije, kjer so s trdim delom vztrajale generacije. Danes se območje vse bolj prazni, mladi pa odhajajo za delom v dolino.

Kdaj točno so se ljudje naselili v teh krajih, ni znano. Po nekaterih pričevanjih naj bi se prvotni prebivalci zatekli v te neprehodne gozdove pred tolminskimi grofi, da jim ne bi bilo potrebno plačevati davkov. Prvič pa so prebivalci Idrijskih Krnic v zgodovini omenjeni v času delovanja idrijskega rudnika živega srebra, kot gozdarji in oglarji za potrebe rudnika.

Vreme

PET
SOB
NED

-1 / 12 °C

-2 / 12 °C

4 / 9 °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija