5 Kanomlja - dolina Idrijskega preloma

 

Izhodišče: Ribogojnica (Sr. Kanomlja)

Dolžina: 9,5 km km

Čas kolesarjenja: 1 h; Čas hoje: 5 h

Zahtevnost: zahtevna kolesarska pot (nezahtevna pešpot)

Višinska razlika: 409 m

Zemljevid in vodnik: Za vodnik po Kanomlji - dolini Idrijskega preloma kliknite  TUKAJ.

 

Kanomlja je dolga in v prelomni coni znamenitega Idrijskega preloma globoko vrezana dolina. Na severovzhodni strani ležijo sončna, s številnimi kmetijami posejana pobočja Krniškega grebena, z druge strani je omejena s strmimi pobočji Vojskarske planote.

Izlet začnete pri Ribogojnici. Z avtom ali kolesom zavijete proti Vojskemu in sledite smerokazom za Ovčjaške klavže, imenovane tudi Kanomeljske Klavže. Po 3 kilometrih prispete do parkirišča na Lahajšu (rampa). Od tu je peš še slab kilometer do Ovčjaških klavž, ki so bile zgrajene v času Napoleonovih Ilirskih provinc. Le 10 minut vas loči od Ovčjaškega slapu. V krušljivih dolomitnih pečinah ob strugi pod slapom uspevajo znanke skalnih razpok alpskih visokogorskih združb.

Po isti poti se vrnete do ceste proti Vojskarski planoti (Hum) in po njej nadaljujete vožnjo do kmetije Ivaniš, kjer si ogledate kovačijo in postopke kovanja. Nadaljujete pot in po nekaj sto metrih zavijete levo proti Domačiji v Šturmajcah. Poleg izjemnih fresk, ki krasijo zunanjščino,  je po zaslugi sedanjih gospodarjev tudi notranjost hiše v veliki meri obdržala avtentičen videz kmečke hiše iz prve polovice 20. stoletja.

Ob vračanju v dolino se ustavite še pri Klemenčiču, kjer je na ogled bogata zbirka  mineralov, rud, fosilov in kamnin ljubiteljskega zbiralca, nekdanjega idrijskega rudarja, Janeza Klemenčiča, ki jih je z veliko ljubeznijo zbiral dolga leta. Posebej izstopajo številne cinabaritne rude.

Vrnete se na glavno cesto in nadaljujete pot po dolini Kanomlje do hiše v Ilovi grapi, Gorenja Kanomlja 2. Tu lahko stopite do vhoda v sotesko »V Klamah«. Izdolbena je v zakraselih krednih apnencih. Dolga je okrog 300 m in težko prehodna. Pri vstopu v sotesko je na levi strani struge nastal požiralnik, v katerega izginja velik del Kanomljice.a dan priteče v močnem in stalnem kraškem izviru pri Šinkovčevi žagi.

Vreme

PET
SOB
NED

15 / 32 °C

16 / 31 °C

14 / 27 °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija