Eko dan 2016

Eko dan 2016

 • Začetek: Četrtek, 07. april 2016 ob 00:00
 • Zaključek: Sobota, 09. april 2016 ob 00:00
 • Krajevna skupnost Mesto Idrija, skupaj s partnerji, tudi v letu 2016 organizira EKOdan. Osrednji dogodek bo letos potekal v soboto 9. aprila na Mestnem trgu v Idriji.

  E- TRANSFORMER
  Četrtek, 7.4.16 - OŠ Špodnja Idrija
  Petek, 8.4.16 - Gimnazija Jurija Vege Idrija
  Sobota, 9.4.16- Mestni trg Idrija
  E-transformer je multimedijsko vozilo, opremljeno z fotovoltaično elektrarno, ki zadošča vsem porabnikom električne energije v vozilu in je nameščeno na strehi vozila. V notranjosti vozila je predstavljen celoten proces zbiranja in ravnanja z E-odpadki in odpadnimi baterijami. S pomočjo multimedijskih pripomočkov in razstavnih eksponatov se udeleženci pobližje spoznajo s sestavo ter vplivi tovrstnih odpadkov na okolje in zdravje ljudi.

  AKCIJA ZBIRANJA RABLJENIH ELEKTRIČNIH NAPRAV
  Vsi, ki bi se radi znebili rabljenih električnih aparatov, lahko le-te prinesete na prej navedene lokacije - mesta prevzema in jih odložite v za to namenjen kontejner. Za večje izrabljene in pokvarjene gospodinjske električne aparate (hladilnike, hladilne skrinje, televizorje, računalnike… ) je v tednu od 4.4. do 9.4. možen tudi brezplačen prevzem na domu, za kar bo poskrbela Komunala Idrija. Za prevzem na domu se je potrebno dogovoriti na mestih prevzema ali na sedežu Komunale Idrija. Pokličete lahko na 05 – 372 72 00 ali pa pišite na naslov info@komunalaidrija.si

  KINO PREDSTAVA: »To spremeni vse: kapital proti podnebju«
  Petek, 8.4.16 ob 20:00 - Filmsko gledališče Idrija
  Sobota, 9.4.16 ob 9:30 - Filmsko gledališče Idrija
  Film govori o tem, kako kapitalizem vpliva na podnebne spremembe, ki ogrožajo obstoj človeštva. Ogled filmske predstave je brezplačen.

  OSREDNJE SOBOTNO DOGAJANJE
  Sobota, 9.4.2016 - Mestni Trg
  NASTOPI, DELAVNICE, PREDSTAVITVE
  9:00 - 12:00
  - nastopi otrok iz vrtca in osnovne šole
  - poskusi z vodo (izvaja Vrtec Idrija)
  - predstavitev Prostovoljnega gasilskega društva iz Idrije, prikaza maščobne eksplozije, postopka gašenja začetnih požarov, ter gašenje plinske jeklenke.
  - delavnice in aktivnosti za otroke: Geopark Idrija in taborniki Rodu Srebrni krti
  - predstavitev aktivnost in dejavnosti Planinskega društva Idrija in Gorske reševalne službe
  - predstavitev dejavnosti in aktivnosti Komunale Idrija
  9:30: Eko pohod
  - Čistilna akcija Potujoči tovornjak Zelenko (mlajši otroci v spremstvu staršev) - v primeru dežja odpade (izvaja Vrtec Idrija)
  - Arbovita delavnica: kdo je arborist in š čim se ukvarja? Zakaj so pomembna mestna drevesa in kako jih ohranjati zdrava in varna?

  PODPIS ZELENE POLITIKE
  9:15
  Župan Bojan Sever in s tem Občina Idrija bo podpisala, glavni pristopni dokumenta Zelene sheme Slovenskega turizma. Zelena politika opredeljuje 10 trajnostnih načel, ki slonijo na evropskih (ETIS) in globalnih (GSTC) indikatorjih trajnostnega razvoja destinacij in pospešujejo tri stebre razvoja, okoljskega, družbenega in ekonomskega.
  Celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh treh stebrih trajnostnega razvoja je namenjen tako destinacijam kot tudi posameznim turističnim ponudnikom.

  BOLŠJI SEJEM
  9:00 -12:00
  Na mestnem trgu bo to soboto Boljši sejem. Občani lahko nepotrebne stvari zamenjajo za te, ki jih potrebujejo. Komunala bo poskrbela, da bodo izdelki, ki ne bodo našli novih lastnikov,oddani v ustrezen center ponovne uporabe. Za vsak prinešen predmet se prejme kupon, unovčljiv za drug predmet na bolšjem sejmu. Kdor ne prinese ničesar, lahko dobi kupon za simboličen prostovoljni prispevek.

  TEKMOVANJE V EKO VOŽNJI
  9:00 -12:00 - Mestni trg in bližnje ulice
  Za tiste z nekaj tekmovalne žilice, bo organizirano tekmovanje v eko vožnji. Tisti, ki bo s svojo vožnjo najmanj obremenil okolje, bo deležen zanimive nagrade - se splača potruditi.

  OBIŠČITE NAŠE DOGODKE IN SE NAM PRIDRUŽITE.
  DOGAJANJE BO PESTRO, ZANIMIVO IN POUČNO.

  VABIMO VAS: KRAJEVNA SKUPNOST IDRIJA MESTO, KOMUNALA IDRIJA, OŠ IDRIJA, OŠ SPODNJA IDRIJA, OŠ ČRNI VRH, VRTEC IDRIJA, GIMNAZIJA JURIJA VEGE IDRIJA, TABORNIKI ROD SREBRNI KRTI IDRIJA, TABORNIKI ČETA ČRNI VRH, PGD IDRIJA, PLANINSKO DRUŠTVO IDRIJA, GORSKA REŠEVALNA SLUŽBA, GEOPARK IDRIJA, OBČINA IDRIJA

  Pripete datoteke

  Vreme

  NED
  PON
  TOR

  / °C

  / °C

  / °C

  Elektronska obvestila

  Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

  Geopark Idrija je družaben

  Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija