IDRIJCA IN DOBA JUNAKOV

IDRIJCA IN DOBA JUNAKOV

 • Začetek: Četrtek, 14. maj 2015 ob 18:00
 • Zaključek: Četrtek, 14. maj 2015 ob 19:00
 • Občina Idrija je letos organizatorka dogodka »Dnevi Soče 2015«. V sklopu organizacije se bodo vsak mesec odvijale aktivnosti povezane z vodo, Idrijco, Sočo…
   
  Vljudno vabljeni na predavanje Gregorja Koželja z naslovom:

  IDRIJCA IN DOBA JUNAKOV
   
  Predavanje bo v prostorih Centra za idrijsko čipko (Prelovčeva 2), v četrtek, 14. 5. ob 18. uri. Predavanje poteka v okviru prireditev ob dnevih Soče 2015.
   
  Tokrat nam bo o Idrijci predaval inženir gozdarstva, oblikovalec in ljubiteljski zgodovinar Gregor Koželj. Raziskovalna žilica ga je vsa leta vodila po bližnji in daljni okolici svojih domačih krajev, predvsem ga je zanimala ljubiteljska arheologija. Tako je v iskanju odgovorov na odprta vprašanja naše preteklosti prehodil tudi dolino Idrijce in grebene nad njo. Tam se med drugim nahajajo tudi pozabljena bivališča naših prednikov. Reka je bila namreč skozi vso zgodovino pomemben povezovalni del med staroselci, po njej so se skozi izjemne naravne lepote pretakala doživetja prebivalcev, informacije, dobrine, ideje…
   
  Prav o starodavnih naselbinah in vpetosti reke v zgodovino našega kraja, nam bo Gregor Koželj na poljuden način prikazal na predavanju z naslovom IDRIJCA IN DOBA JUNAKOV. Sprehodili se bomo od Mosta na Soči do Idrije, preučili in podoživljali območja, kjer so se že v železni dobi dogajale zanimive stvari, razkrili nekaj legend in se poigravali z nastankom različnih poimenovanj v teh krajih.
   
  Zakaj bi Idrijci lahko rekli »Idrijski zid«? Ali je ime hriba Lipnik dejansko povezano z lipami? S čim so se ukvarjali »vitezi s Prvejka«? Kaj imata skupnega Troja in vas Ledine? Kako je izginilo keltsko pleme na Reki? So Rimljani gradili vodovod v Jaznah? Zakaj je ob vodi toliko hribov z imenom »Grad«?
   
  Če vas zanimajo odgovori na ta in še mnoga druga zanimiva vprašanja,  se pridružite.


  Vreme

  NED
  PON
  TOR

  / °C

  / °C

  / °C

  Elektronska obvestila

  Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

  Geopark Idrija je družaben

  Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija